Zambia is helemaal het einde
26 Oktober 2007 | Zambia, Livingstone
Ja, het zit er al weer bijna op, deze fantastische reis. Wat heb ik genoten van de overweldigende Afrikaanse parken in Zambia en Zimbabwe.
Eigenlijk had ik me voorgenomen om niet naar Zimbabwe te gaan zolang Mugabe nog leefde, maar "opeens" ging de Sawadee
Zambiareis ook naar Zimbabwe en ik wilde deze reis te graag doen, dus nam ik het op de koop toe. En daar heb ik geen spijt van.
Mana Pools en Matasudona National Park waren prachtig. In Mana Pools hadden we een prachtig tentenkamp aan de rivier en daar vandaan maakten we kanotochten op de machtige Zambezi rivier, gamedrives in het park en een gamewalk. Op de gamewalk was ik diegene die het eerst een leeuw spotte. Ik zag wat bewegen bij een boom en de verrekijker liet een mooie jonge leeuwin zien, die ons rustig
lag te beloeren op zo'n 200 meter afstand. We konden haar tot op 100 meter naderen, geweldig spannend en het hoogtepunt van de gamewalk. In het tentenkamp werd er heerlijk voor ons gekookt en zaten we 's avonds te borrelen onder de befaamde Afrikaanse
sterrenhemel.
In Matusadona National Park sliepen we in leuke open hutten op palen en vanuit het basiskamp daar maakten we toffe boottochten en gamedrives. Het zien van een neushoorn met jong van 6 maanden was een ander hoogtepunt van de reis.
Vanuit Matusadona maakten we een bootreis over het grote Kariba meer, ontstaan door de stuwdam, die eind vijftiger jaren werd aangelegd. In Kariba zagen we hoe schrijnend de
toestand in Zimbabwe is. Lege winkelschappen, geen benzine bij de pompen. Het is niet om aan te zien. De bevolking slaat zich er met een ongekende blijmoedigheid doorheen. Overal vriendelijkheid. Petje af. Mugabe kan toch niet het eeuwige leven hebben, hopelijk komen er snel betere tijden.
Nu het einde van de reis, in Livingstone, een stadje aan de Zambiaanse kant van de Victoria watervallen. Vanmorgen hebben we met (jonge) leeuwen gewandeld. Zij worden
vanuit opvangcentra opgevoed en steeds meer aan de wildernis vrijgegeven. Deze methode zorgt er voor dat de sterk teruggelopen aantallen tot stilstaan worden gebracht.
Ook de gigantische Victoria Falls bekeken. In deze tijd van het jaar stroomt er minder water doorheen dan bijv. in april, mei (net na de regentijd), maar ik vond het nog steeds
een geweldig gezicht.
En tja, morgen komt er een eind aan alle Zambia/Zimbabwe indrukken en vlieg ik naar Zuid-Afrika, waar ik a.s. maandag mijn vierweekse field guide curus ga beginnen. Voor info, zie www.ecotraining.co.za
Ik heb er veel zin in!
Hopelijk ben ik de komende dagen nog in de gelegenheid jullie uitgebreider te mailen, maar zo zijn jullie alvast weer op de hoogte van mijn Afrikaanse belevenissen.
Zie ook www.leenmenken.waarbenjij.nu
Liefs
Leen
27 Oktober 2007 - 09:55
Nomi:
Leen!! Wat krijgen we nou?! Ga je een site bijhouden? Nu nog de digitale foto's..
Liefs en geniet