Even een dagje vrij! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van leenmenken - WaarBenJij.nu Even een dagje vrij! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van leenmenken - WaarBenJij.nu

Even een dagje vrij!

Blijf op de hoogte en volg

12 November 2007 | Zuid-Afrika, Pretoria

Vandaag een dagje vrij van de cursus, wat een heerlijkheid!

Ja, het is een intens cursusprogramma: om 5 uur wake-up call en tea and biscuits, van 5.30-9.30 uur game-walk of gamedrive, 10.00 brunch, 11.00-13.00 lecture, daarna studie en/of voorbereiding presentaties, 15.30 uur afternoon tea (sandwiches), van 16.00-18.30 uur gamewalk of van 16.00 tot 19.30 uur gamedrive, 20.00 diner.
Daarna gaan de meesten (al) naar bed en blijf ik nog met een klein groepje om het kampvuur zitten. Tussen 21.30 en 22.00 uur stap ik onder mijn klamboe.

Ik weet niet goed hoe ik mijn gemoedstoestand m.b.t. de cursus wil omschrijven. Echt continu enthousiast ben ik nog niet geweest. Misschien komt het doordat ik in Zambia zo veel gezien en genoten heb, maar bovenal komt het door de manier hoe de theorie in de training wordt gegeven. Daar moest ik met name de eerste week erg aan wennen. Ik voelde me een 11-jarige in de klas, die MOEST luisteren naar alles wat de "headmaster" te vertellen had. Dat nam mijn plezier wel weg.
Het komt ook door de manier waar op de hoofdtrainer ons benaderd en hoe schools hij de lessen geeft. Ik mis empathie en enthousiasme. Zo jammer, want wat weet hij ongelooflijk veel.

In de tweede week heb ik me er meer overheen gezet. Nu kan ik het schoolse langs me heen laten gaan en pak ik er uit wat voor mij interessant is en dat is gelukkig heel wat.
Na een gesprek met de trainers is de aanpak ook wat losser geworden en vooral de co-trainer is echt tof!

Waar ik natuurlijk erg van geniet zijn de wandelingen en drives. Het is zo fantastisch om in de bush te zijn en zo veel te leren over de dieren. DAAR ben ik voor gekomen. Ik heb dan ook al heel wat notities gemaakt over het gedrag van de dieren, hun sporen, hun stront, hun eigenschappen, enz. enz.
Je moet me zien lopen door de bush met mijn notitieboekje!
Ik heb alleen te weinig tijd om het goed uit te werken, dus hopelijk kan ik dat de komende twee weken verder bijwerken.

Enfin, ook niet onbelangrijk: de groep is tof, het kamp en het eten prima, de gamewalks en drives meestal een belevenis! Dat maakt de vierweekse afzondering in de bush toch zeker speciaal.

Vandaag hebben we dus met z'n zessen een auto gehuurd. Vanmorgen heerlijk ontbeten in Pelgrims rest, een voormalig goudzoekersplaatsje en vanmiddag gaan we de Blyde River canyon bewonderen, met mooie uitzichtpunten en watervallen.
Het is een van de langste canyons in de wereld en wordt geroemd om zijn pracht.
Het lekkere weer, blauwe lucht en zon, is ons goed gezind.

Volgend bericht plaats ik na afloop van de cursus, op zondagavond 25 november.

Liefs
Leen

• 13 November 2007 - 20:24

Marion:

Leuk om je belevenissen zo te kunnen volgen. Geniet gewoon van de training. Niet alles kan perfect zijn. Pelgrims Rest en Blyde Canyon zie ik nog voor me. De laatste in de mist, de eerste met hele mooie blauw bloeiende bomen. Het is mooi daar in Zuid Afrika. Straks kun je ons nog meer vertellen over plantjes en beestjes dan Cor. Geniet en tot in december.

• 17 November 2007 - 13:06

T. Adri:

wat een belevenis zo met woord en beeld van jouw belevenissen - en die zijn niet misselijk - kennis te nemen. De cursus is wel Spartaans, zoooo vroeg op, maar . . keep it on the good work en wordt beter dan Cor (zeker wat de poepjes betreft!).
    Malawi wat een langgerekt meer ... 300 km? Had je in de hitte van Zambia iets goeds voor op je blote bolletje?
    Nelleke volgt je ook en of zij de ouders van jouw driver al heeft opgespoord??!!
    Geniet van alles met volle teugen en . . . pas goed op jezelf; hand in hand met een leeuw? het blijven wilde dieren, toch?
    Lieve groetjes,
    t.Adri